5 základních parametrů pro výběr bezpečnostní kamery

15. 02. 2021

Výběr bezpečnostních kamer je rozhodnutí na 10 i více let dopředu. Asi nebudete chtít vyměňovat kamery za pár měsíců jen kvůli tomu, že nemají dostatečné rozlišení, nesnímají potřebný prostor nebo záznamy ve tmě jsou prakticky nepoužitelné.

Sepsali jsme pro vás 5 nejdůležitějších parametrů, abyste při výběru bezpečnostní kamery neudělali zásadní chybu:

  1. Odolá vnějším vlivům, které působí na daném místě?
  2. Zvládne vaše kamera horší světelné podmínky?
  3. Má vaše kamera správnou ohniskovou vzdálenost?
  4. Má vaše kamera dostatečný dynamický rozsah?
  5. Poskytne vám kamera dostatečné rozlišení?

 

1. Vnější vlivy

Některé bezpečnostní kamery budete instalovat ve vnitřních prostorách nebo zakryté pod střechou. Některé ale budete muset instalovat na místa, která jsou vystavena náročným vnějším vlivům: dešti, sněhu, větru nebo i přímému slunci.

Podle nákresu bezpečnostního systému si projděte, v kterých místech budete muset pořídit kamery s dostatečnou odolností. Například kamery s kopulí doporučujeme spíše do vnitřních prostor. Naopak kamery na otevřeném prostranství by měly disponovat stříškou.

TIP: Všechny nabízené bezpečnostní kamery TORLIN disponují stupněm krytí IP 66 (a vyšší) a vydrží opravdu hodně - jsou dokonce chráněny proti ponoření do vody na 30 minut do hloubky 1 metru.

2. Světelné podmínky

Dalším důležitým parametrem je snímání událostí za horších světelných podmínek - v noci nebo v prostorech bez přístupu světla. V takových případech kamery používají buď přísvit, nebo noční vidění.

V případě přísvitu může být výhodou, že případného pachatele rozsvícení světla odradí a uteče. U neviditelného nočního vidění naopak oceníte, že nedochází k zbytečnému rozsvěcování světla, které vás může na některých místech obtěžovat (např. na terase).

Při výběru kamery do zhoršených světelných podmínek se také řiďte velikostí a kvalitou snímacího čipu. I tento parametr ovlivňuje kvalitu obrazu při slabém osvětlení

Přehledně: základní pojmy, označení a specifikace kamer

3. Ohnisková vzdálenost

Na některých místech budete potřebovat snímat co nejširší blízké okolí, někdy naopak budete chtít detailně snímat události na co největší vzdálenost.

Podle konkrétních požadavků tedy vyberte kameru se správným objektivem. Dnes si můžete vybírat např. z objektivů s normálním snímáním, širokoúhlé, s teleobjektivem nebo případně i s ručně nastavitelným zoomem.

4. Dynamický rozsah

Protisvětlo je u všech snímacích zařízení problém - na záznamech pak zůstávají moc světlé nebo moc tmavé části bez rozlišitelných detailů. A to si rozhodně u bezpečnostního systému nemůžete dovolit. Obličej pachatele zabíraný proti oknu by vám pak byl k ničemu...

Aby se s takovou situací dokázala vaše bezpečnostní kamera popasovat, potřebuje mít dostatečný dynamický rozsah. Čím je jeho hodnota vyšší, tím více detailů dokáže kamera zachytit bez ztráty kvality. Kamery s vysokým dynamickým rozsahem jsou označovány jako WDR (Wide Dynamic Range).

Přehledně: základní pojmy, označení a specifikace kamer

5. Rozlišení záznamu

Rozlišení se udává v pixelech (px) či megapixelech (Mpx). V podstatě se jedná o množství detailů, které je kamera schopna zachytit. Čím více pixelů kamera má, tím ostřejší záznam dokáže zachytit.

Záznamy s vyšším rozlišením nejsou rozmazané ani na větších zobrazovacích zařízeních a můžete na nich pěkně vidět např. kontury tváře pachatele. Už 2 Mpx kamery jsou označovány jako kamery s vysokým rozlišením (Full HD, 1920 x 1080 px). Bezpečnostní kamery s 4 Mpx, 5 Mpx a 8 Mpx pak označujeme jako kamery s velmi vysokým rozlišením.

Správné rozhodnutí i na 10 let dopředu

Nenechávejte si své rozhodování o bezpečnostní kameře pro sebe! Rádi vám doporučíme nejlepší možnosti právě do vašich podmínek, a to třeba i v různých cenových relacích.

Napište nám vaše požadavky právě teď a my vám zdarma vytvoříme cenovou nabídku na kvalitní bezpečnostní kamery.

Váš život může být už dnes nejen bezpečnější, ale i úžasné komfortní.